יום שני, 31 במאי 2010

סריקה וסינון של מניות במסחר תוך-יומי

לקח לי הרבה זמן (וכסף) להבין שאופן הסריקה והזיהוי של הטרייד במסחר יומי הולכים יחד עם צורת ניהול הפוזיציה שמתאימה לו.  כלומר כל סוג של איתות כניסה מצריך צורת ניהול שונה. זה מסוג הדברים שלא מלמדים בקורסים למסחר יומי, אולי כי המדריכים לא מודעים לחשיבות העצומה שיש לזה.  גם בחדרי מסחר לא שמים על זה מספיק דגש.  זו אחת הסיבות לקשיים שיש לסוחרים מתחילים.  הם נכנסים לסוגים שונים של טריידים ללא התאמה של אופן ניהול הטרייד.
דוגמאות לסוגים של טריידים המחייבים ניהול שונה עשויות להיות -
  • טריידים המבוססים על תבנית יומית.  גם בתוך הקטגוריה הזאת צורת הניהול חייבת להיות מותאמת לאיכות הטריגר.  בעיקר, לרמת הגיבוי מהתבנית התוך יומית וווליום חריג.
  • פריצות/שבירות קלאסיות.  מבוססות על תבנית טכנית תוך יומית (למשל התכנסות, ראש וכתפיים, וכו'), לרוב בגבוה או בנמוך היומי.
  • טריידים של מומנטום.  גם כאן יש סוגים שונים של תבניות; עם המומנטום או נגדו, נרות היפוך, וכו'.
  • סגירות גאפ.  נגד המומנטום.
  • ריוורסלים.  הכוונה לשינוי בכיוון המניה כאשר הטרייד נלקח נגד המגמה הראשית מתוך צפי שהמניה תשנה כיוון.   גם כאן צריך להבחין בין ריוורסל במניות מומנטום, וריוורסל במניות לפני תמיכה או התנגדות שמיצו את טווח התנועה הממוצע שלהן (ATR).
אחת השאלות שסוחר צריך לקחת בחשבון בניהול הטרייד היא האם הוא מאמין במגמה של המניה לאורך כל היום.  אני למשל לא לוקח כמעט טריידים (במניות מומנטום) נגד המגמה, אבל אם אקח טרייד כזה, לסגירת גאפ למשל, אנהל אותו כסקאלפ.  כלומר עם סטופ קצר ואחפש יציאה מהירה יחסית עם כמות מלאה.


-->
סריקה וסינון - Momentum Breaker - הקריטריונים 
כיוון שאני אישית לא סוחר כמעט נגד המגמה, הסריקה והסינון של המניות אצלי מבוססים על זיהוי המגמה.  כלומר אני מחפש מניות שהמגמה שלהן ברורה ושאני מאמין בקיומה לאורך כל היום.  כדי שמניה תעבור את הסינון שקובע שיש לה מגמה ומומנטום ברורים היא חייבת מבחינתי לענות על הקריטריונים הבאים (שלושת המ"מים):
  1. מחזור חריג.  כלומר מניות הנסחרות במחזור הגבוה מהמחזור הממוצע שלהן.  אם למשל מניה בעלת מחזור ממוצע של 800,000 מניות נסחרת אחרי שעה מהפתיחה במחזור של 650,000 זהו מחזור חריג כיוון שכל היום עדיין לפנינו והמחזור בינתיים כבר קרוב לממוצע היומי.
  2. מומנטום (או כיוון) ברור.  המניה עולה או יורדת במספר אחוזים (לרוב מעל 3%-4% אבל כל המוסיף הרי זה משובח).  גאפ זה נחמד אך לא הכרחי.
  3. מגמה תוך יומית עיקבית שנשמרת מהפתיחה, והיא עם כיוון המומנטום.  ישנם מספר פרמטרים טכניים שעוזרים לקבוע מגמה ולא אכנס לזה כאן.  אני אישית אוהב מניות שפתחו חזק בכיוון מסויים ואז ביצעו תיקון כזה שעדיין לא פוגע במגמה.  התיקון יכול להיות של 30%, 40%, או יותר, אבל בשום אופן לא מעל 61.8% (פיבונאצ'י).  כשהתיקון במניה עמוק מדי המגמה הראשית שלה נפגעת ואני מוציא אותה מרשימת המעקב שלי.
    דוגמאות לתיקונים במניות עם מגמה ברורה - STEC, ORCL.
מצאתי שרצף הסינונים הנ"ל משפר גם את אחוזי ההצלחה של פריצות ושבירות קלאסיות, כלומר אלו שקורות בגבוה או הנמוך היומי, למרות שבמקרים אלו יש להוסיף מספר סננים נוספים כדי לשמר את אחוזי ההצלחה.  יש מספר דוגמאות לטריידים מהסוג הזה בבלוג.

השלב הבא - חיפוש איתות הכניסה
הקריטריונים הנ"ל לסינון וסריקה עוזרים לנו לצמצם את כמות התבניות למעקב ומאפשרים בניה של רשימת מעקב (watch-list) מצומצמת.
רשימת המעקב צריכה לכלול אך ורק תבניות שעונות על 3 הקריטריונים. מחזור חריג, מומנטום, ומגמה עיקבית.  עכשיו צריך לחכות לתבנית מתאימה.   זוהי תבנית שמאפשרת סטופ ויעדים עם פוטנציאל ליחס risk-reward טוב.  רצוי שטווח המסחר יוגדר על ידי נקודות התנגדות ותמיכה ברורות ככל האפשר ולא רחוקות מדי.  כמה דוגמאות לכניסה אחרי תיקון. 
גם פריצה או שבירה "קלאסית" (כלומר ללא תיקון) אפשרית, כל עוד סעיפים 1, 2, 3 מלמעלה מתקיימים.  (תיקון הוא לא קריטריון, אם כי בבחירה נבונה של התבנית הוא עשוי לשפר את אחוזי ההצלחה).
דוגמה לטרייד של שבירה קלאסית.


הכלים שלי לסריקה
את הסריקה והחיפוש אני מבצע במהלך יום המסחר באמצעות מספר כלים.
  • סריקה "ידנית"הסורק של Charles Schwab מאפשר חיפושים על סמך פרמטרים יחסיים ואני משתמש בו כדי לזהות מניות בעלות מחזור חריג.  כלומר גבוה מהממוצע.  אני אישית לא נמנע ממניות בעלות מחזור נמוך כל עוד הוא גבוה משמעותית מהממוצע היומי של המניה.
    (הסורק הוא חלק מפלטפומת המסחר של שוואב וזמין בחינם ללקוחות של הברוקר).
    באמצעות סורק כזה קל מאוד לזהות מניות שעונות על קרטריונים 1 ו- 2, כלומר - מחזור חריג ומומנטום.  מתוך הרשימה שמתקבלת בסריקה אני בונה רשימה מצומצמת
    (watch-list) של מניות שהמגמה התוך-יומית שלהן ברורה ונשמרה מהפתיחה.  את המניות שברשימה הסופית אני בודק מדי פעם כדי לחפש תבנית כניסה מתאימה כמתואר לעיל.  אני מוציא מהרשימה מניות שהמגמה שלהן נשברה.
  • תוכנה שפיתחתי ( פרונטגיינר) מוצאת תבניות קלאסיות בגבוה או בנמוך היומי לפריצה או שבירה.
    מבין התבניות הטובות אני בוחר את אלו בעלות המומנטום והמגמה הברורה שעונים על 3 הקריטריונים שציינתי.
    רוב הסורקים המקובלים מסננים על פי אינדיקטורים שונים ומשאירים את חיפוש התבנית לעין הטכנית של הסוחר.   סורקים מהסוג של התוכנה שלי עובדים הפוך.  הם קודם כל מחפשים תבנית טובה ואז הסוחר צריך להעביר את רשימת התוצאות סינון ידני נוסף על פי הקריטריונים שלו.  צורת סינון כזו מוצאת הזדמנויות טובות שלא יופיעו במסכים הראשונים של תוצאות הסורקים האחרים.
    ישנם מספר כלים כאלו שאני מכיר.  שמעתי ביקורות טובות על Trade Ideas אם כי לא השתמשתי בשרות.
  • חדר הצ'אט של פרונטגיינר.  חדר המסחר שפעיל מ- 2008, ממשיך בהתמקדות מבחינת שיטות מסחר, ולמעשה מעל 90% מהטריידים שעולים בצ'אט הם של מניות מומנטום, כשרובם ע"פ הכללים שציינתי.  עבורי הצ'אט הוא כלי עבודה חיוני ובלתי נפרד מהמסחר שלי.  יש ימים שאני פחות פנוי לסריקות וחיפושים ואז הצ'אט למעשה הוא הכלי העיקרי שלי לקבל איתותי כניסה.
בצורת העבודה המתוארת אין צורך בהכנה מוקדמת של יום המסחר.  למעשה, כיוון שאני מחפש מובהקות גבוהה בזיהוי המגמה אני לרוב מתחיל את יום המסחר רק בשעה השניה מהפתיחה.  לפני כן קשה לסמוך על מגמה אמיתית בתבנית.

--
עוד על סינון של מניות מומנטום

    -->

    5 תגובות:

    1. שלום,
      איך אפשר לקבל את התוכנה שלך?

      השבמחק
    2. דב,
      התוכנה שלי היא לא מסחרית ואין לה ממשק נוח לשימוש. היא פשוט מוציאה מדי כמה דקות רשימה של סימבולים בפורמט שהפלטפורמה שלי יכולה לקרוא לתוך watch-list.
      כיום אני משתמש בה למציאת איתותים לשימוש בחדר המסחר שאני מפעיל (פרונטגיינר).

      השבמחק
    3. מאיר שלום,
      האם אתה פותח את חדר המסחר לשימוש חופשי?
      ואם כן,אז איך אני ניכנס לחדר המסחר?
      בכל מקרה, אני יצור איתך קשר לגבי פתיחת חשבון.
      תודה.

      השבמחק
    4. אנונימי26 אפריל, 2013

      מאיר אני סוחר בתוכנה 500+ ושאני קונה מניה כלשהי היא תמיד מתחילה לי במינוס 200 או מינוס 100 שקל אז אני שואל למה??

      השבמחק
      תשובות
      1. אנונימי,
        אני לא מכיר את התוכנה הזו ואני לא יודע באיזה כמויות אתה עובד ומה מבנה העמלות שלך. יתכן שמה שאתה רואה זה שיקלול המחיר של עמלות העיסקה?

        אבל האמת שגם אם אתה עובד בכמויות גדולות מאוד אין סיבה שתגיע לעמלה של 100 או 200 ש"ח כי סוחרים שעובדים בכמויות גדולות סוחרים בעמלת FIX בה אתה משלם מחיר קבוע לעיסקה (משהו בין 5$ - 10$).

        מחק